Kim Kruijff

Baby in de zon! Hoe ga je daarmee om?

Zon is zalig. Ook voor baby’s. Realiseer je wel dat zonlicht de tere babyhuid kan beschadigen. Bereid je daarom goed voor als je naar buiten gaat. Veilig met je baby in de zon, zo doe je dat.

De huid van je baby is extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van uv-straling. Doordat de babyhuid snel groeit heeft deze bovendien minder tijd om de door zonlicht beschadigde huidcellen te herstellen. Beschadigde huidcellen die niet meer herstellen vergroten de risico’s op huidkanker op latere leeftijd.

Houd je baby zoveel mogelijk uit de zon

KWF Kankerbestrijding adviseert baby’s tot en met 1 jaar helemaal uit de directe zon te houden. Zoek dus zoveel mogelijk de schaduw op voor je baby. De zonkracht is tussen 12.00 en 15.00 uur het sterkst, houd je baby dan dus zeker uit de zon. Wees je ervan bewust dat ook op minder warme dagen de uv-straling sterk kan zijn.

UVA- en UVB-filter

Het is belangrijk dat je met een product smeert waar een uv-A- en een uv-B-filter in zit. De schappen bij de drogisterij puilen uit met crèmes van factor 6 tot factor 50+. Dit wordt meestal aangegeven met de term SPF (Sun Protection Factor). Een hoge SPF biedt meer bescherming dan een lage, maar tussen factor 30 en factor 50 zit weinig verschil. Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen. En factor 50 beschermt niet 100%, dus het verschil tussen factor 30 en factor 50 is minimaal. Producten met een extreem lage SPF zou je eigenlijk niet moeten gebruiken. Deze bieden te weinig bescherming. KWF Kankerbestrijding adviseert minimaal factor 30.

Tips om de risico’s te beperken

  • Houd je baby jonger dan 6 maanden zoveel mogelijk uit de zon.
  • Bouw de zonnetijd voor je (oudere) kind de eerste dagen langzaam op.
  • Doe je kind altijd een petje of een hoedje op, ook in de schaduw. Dit beschermt de tere hoofdhuid en het nekje.
  • Let op schouders, nek, neus en oren. Die verbranden snel.
  • Zorg dat je kind voldoende drinkt om de vochtbalans op peil te houden.
  • Als een kind verbrand is, zie je dat meestal pas na 12 tot 14 uur aan een roze verkleuring, blijf dus alert.
  • Smeer kinderen die uit het water komen direct weer in met een speciaal zonnebrandproduct voor kinderen. Was het water zout? Spoel ze dan eerst af met zoet water. Opgedroogde zoutkristallen werken in de zon namelijk als brandglas.

Zonneschermen in de auto!

En last but not least: ook als je op weg gaat met de auto is het belangrijk om je baby te beschermen tegen de zon en warmte. Zo zit je kindje niet in de volle zon. En wist je dat een deel van de UV-stralen ook gewoon door glas heen komen? De meeste UV-b stralen (die zorgen voor verbranding) worden tegengehouden maar UV-a stralen (die zorgen voor huidveroudering) komen er wel doorheen. Veel nieuwe auto’s zijn tegenwoordig gelukkig voorzien van UV-werend glas.