Kim Kruijff

Broertje of zusje opkomst

Het ene kind kan niet wachten om grote broer of zus te worden en vind alles wat met baby’s te maken heeft geweldig. Het andere kind moet daar misschien niet zoveel van hebben, zal zelfs een beetje jaloers zijn. Wanneer is het goed om je kind in te lichten over je zwangerschap? En hoe vertel je hem/haar wat er allemaal gaat veranderen?

Zwanger van de tweede!

Zodra je aan iedereen gaat vertellen dat je zwanger bent, is het goed om ook je kind in te lichten. Je kan niet vooraf voorspellen hoe hij gaat reageren. Door het ruim van te voren te zeggen, heeft hij de tijd om er aan te wennen. Als je kind zich de ‘grote’ broer of ‘zus’ voelt, zal het wennen veel sneller gaan. Het is ook goed om te zeggen waarom je buik steeds groter wordt.

Broertje of zusje opkomst!

Grotere broer of zus worden is stiekem ook best wel ingrijpend. Na negen maanden zwangerschap is het zo ver. Niet alleen voor papa en mama veranderd er weer het een en ander. Zelfs al heb je oudere kinderen, misschien moet er doorgeschoven worden qua kamers of is er nu toch echt een grotere auto nodig. Ook voor kinderen is dat het geval. Gelukkig zijn er een aantal boeken die je kind kunnen helpen om te wennen aan deze veranderende situatie. Ongeacht de leeftijd, van prentenboekjes voor dreumesen, peuters en kleuters tot en met boekjes voor wat oudere kinderen.

Als je ze na de bevalling ook bij de baby betrekt en een flesje laat geven of luiers laat aangeven vinden zij het vast ook al snel helemaal fantastisch!

Boekjes

Er zijn boekjes die je kind voorbereiden op de komst van een broertje of zusje. Het is goed om regelmatig een boekje over de komst van een broertje of zusje aan je kind voor te lezen.

Hieronder een aantal boeken

  • ‘Grote zus’ van Willemijn de Weerd.
  • ‘Er komt een baby bij’ van John Burningham.
  • ‘Wat zit er in je buik, mama’ van Sam Lloyd.
  • ‘Wij krijgen een baby’ van Katja Reider en Marijke ten Cate.
  • ‘Kleine pluis’ van Dick Bruna.
  • ‘Bobbi wordt grote broer’ van Ingeborg Bijlsma.
  • ‘Kaatje en mama’s buik’ van Liesbet Slegers.