Kim Kruijff

Tips om je baby groente en fruit te leren eten!

Je wilt natuurlijk dat je baby een gezonde, sterke dreumes wordt. Het is daarom belangrijk dat je kindje went aan gezond eten, in het bijzonder groente en fruit. Dit gaat niet altijd soepel, aangezien baby’s een voorkeur hebben voor zoet. Met onderstaande tips help je hem een echte groente- en fruit-eter te worden.

Eet groente en fruit als je borstvoeding geeft

Net als je vruchtwater, neemt je moedermelk de smaak op van alles wat je eet. Als je zelf verschillende soorten groenten en fruit eet, is de kans groter dat je baby deze smaken ontwikkelt en later herkent.

Eet zelf groente

Kinderen nemen het gedrag van hun ouders dikwijls over. Geef daarom zelf het goede voorbeeld. Eet voldoende groenten en doe dat samen met je kinderen.

Betrek de kinderen erbij

Laat kinderen mee groenten uitkiezen en betrek ze zoveel mogelijk: bij het boodschappen doen, het koken, wassen, snijden en bereiden van de groenten, maar ook bij het kweken. Waterkers, bieslook of andere kruiden zijn heel eenvoudig te telen en het is nog leuk ook.

Kies voor homemade groente- en fruithapjes

Natuurlijk is het makkelijk om af en toe een potje babyvoeding uit de supermarkt te halen. Daar is niks mis mee. Wel zitten hier vaak (kunstmatige) toevoegingen in, die de smaak voor je baby lekkerder maken. Om je kindje te laten wennen aan pure smaken, kan je experimenteren met het zelf maken van hapjes en prakjes. Dit is een kleine moeite: pureer met een vork of gebruik je blender of staafmixer. Handig: maak grotere hoeveelheden en vries ze in porties in.

Combineer smaken

Combineer minder geliefde smaken met bekendere smaken: je kind eet misschien wel bloemkool als die gecombineerd wordt met een gegratineerde kaassaus.

Doe het de hele dag door

Groenten eten kan de hele dag door: als ontbijt, lunch, avondmaal en snack. Beperk het dus niet enkel tot de warme maaltijd. Verwerk groenten in sapjes, sauzen, dips, smoothies en op de boterham.

Bied voor de maaltijd ook een portie soep of aperitiefhapje (bijvoorbeeld rauwe groenten met een dipsausje) aan. Zo hebben je koters al heel wat binnen voor ze aan de hoofdmaaltijd beginnen.

Geef niet op na een mislukte poging

Geef niet op als het kind een bepaalde groente niet lust want het moet een bepaalde smaak gemiddeld 10 tot 15 keer proeven vooraleer het die leert te appreciëren. Leer een kind ook proeven. Let op: proeven betekent niet altijd doorslikken.