Kim Kruijff

Tips om je baby te leren drinken uit een beker

Als je baby 6 tot 9 maanden oud is kun je proberen om je baby uit een gewone beker te laten drinken. In het begin zal dat ongetwijfeld veel geknoei opleveren, want leren drinken is voor je baby net zo moeilijk als leren kruipen en lopen. Maar op welke leeftijd kan je kind beginnen met het drinken uit een beker? En welke soort beker is de beste keuze?

10 tips om je baby te leren drinken uit een beker!

 1. Blijf herhalen en tot tien tellen. Lukt het niet, geen probleem. Morgen, of anders volgende week is er weer een nieuwe kans.
 2. Oefen met het zelf drinken uit een flesje in de stoel. Dan leert je kind alvast zijn hoofd naar achter te kantelen.
 3. Kinderen vinden het leuk om aangemoedigd te worden.
 4. Vindt je kind water niet lekker; probeer het dan eens met de melk die het gewend is. Of met water aangelengde fruitsappen.
 5. Zet je kindje in de kinderstoel en neem zelf ook iets te drinken. Laat je kindje zien hoe jij het doet en geef het bekertje om je te imiteren. Kinderen doen je immers graag na.
 6. Verslikt je kind zich snel; probeer het dan eens met wat magere yoghurt. Dit is net wat stroperiger.
 7. In de zomer is het veel makkelijker om je kind te leren drinken. Je laat het dan gewoon ‘spelen’ met een beker water op een zonnige dag. In bad kan natuurlijk ook.
 8. Probeer het eens bij oma en opa, of bij iemand anders. Een verandering van omgeving doet vaak ook wonderen.
 9. Het komt vanzelf; of je kind nu 9 of 19 maanden is. Het komt zodra je kind er klaar voor is.
 10. Verwacht niet dat je kind binnen een paar weken zonder te knoeien uit een beker kan drinken. Dit proces kost tijd. Er is veel coördinatie nodig om de beker op te tillen, stevig vast te houden, de juiste hoeveelheid te drinken en de beker weer netjes neer te zetten. Oefenen is belangrijk, al zijn het maar twee slokken per keer.

Er zijn verschillende soorten bekers voor baby’s op de markt, zoals:

 • Gewone, open bekers (of een open oefenbeker)
 • Antilek-oefenbekers met een deksel
 • Tuitbekers
 • Rietjesbekers

Om een knoeiboel te voorkomen,

Het allerbelangrijkste; het moet vooral ook leuk blijven. Laat gewoon lekker je kindje ontdekken, spelen en bekend worden met de beker. Aan een kant vasthouden, waarom niet. Ondersteboven houden, hoort erbij. Het komt vanzelf allemaal goed.