Kim Kruijff

Wanneer begin je met vaste voeding?

In het begin heeft je baby voldoende aan borst- of flesvoeding. Maar dan komt het moment dat je baby’tje al watertandend naar al het lekkers dat jij in je mond stopt kijkt! Dan is het waarschijnlijk tijd dat hij weleens wat anders wil proberen dan alleen maar melk. Maar wanneer is je baby toe aan de eerste hapjes? In dit artikel gaan we hier wat dieper op in. Lees je mee?

 

Herken de signalen

Elke baby bepaalt zijn eigen tempo. Je kind bepaalt zelf wanneer hij klaar is voor vaste voeding. Jij kunt het merken aan de signalen die hij afgeeft:

  • smakgeluiden of hapbewegingen
  • op handen sabbelen
  • dingen in de mond stoppen
  • het eten uit je mond kijken, toont duidelijk interesse in jouw eten
  • drinkt meer borst- of flesvoeding dan normaal
  • ’s nachts ineens wakker worden, terwijl hij daarvoor doorsliep

Hoeveel hapjes per dag?

De eerste hapjes geef je naast de melkvoeding. Je hoeft dus maar een paar hapjes per dag te geven. Je baby moet namelijk nog genoeg trek hebben in zijn borst- of flesvoeding. Een goede richtlijn is om te beginnen met één of twee keer per dag drie à vier lepeltjes. Dit kan je steeds verder opbouwen, zodat de vaste voeding op een gegeven moment de melkvoeding vervangt.

Een goed tijdstip om zijn eerste hapjes te geven, is direct na zijn melkvoeding of tussen twee voedingen door. Dan is hij ontspannen, wakker en heeft geen grote trek meer.

Wat ga je koken?

Je kunt beginnen met het toevoegen van wat rijstebloem aan de melk. Gepureerd of geraspt fruit en gepureerde groente zijn ook een goede keuze. Begin met zachte smaken zoals banaan, bloemkool, wortels of perzik. Pastinaak doet het vaak ook goed. Je baby is (zoete) melk gewend en met deze hapjes is het verschil daarmee niet zo groot.

Begin voorzichtig met een paar lepeltjes. Zijn darmen zijn nog niet gewend aan vast voedsel en moeten zich aanpassen, dat  kan voor krampjes zorgen.

Kies altijd voor verse producten en voeg geen extra suiker of zout toe. Groenten uit pot of blik bevatten vaak meer zout dan goed is voor je kind.

Een lekkere kliederboel

Laat je kindje dan ook experimenteren met zijn voedsel. Laat hem er eventueel eerst aan voelen, mee spelen, zelf in zijn mond stoppen, voordat je de lepel naar zijn mond brengt. Zo heeft hij op zijn eigen manier al kennis gemaakt met dit nieuwe fenomeen en gaat het eten geven makkelijker. Een kliederboel wordt het waarschijnlijk toch wel. Eet smakelijk!

Hoe leert een baby kauwen?

Door het aanbieden van een broodkorst, soepstengel of  babykoek leert je baby sabbelen en uiteindelijk kauwen. Om te kunnen kauwen, moet je baby met z´n tong het voedsel naar de zijkant van zijn mond brengen om het te kunnen vermalen tussen de kaken. Die tongbeweging moet hij nog leren. Je helpt je baby hierbij door steviger voedsel aan te blijven bieden en het te blijven proberen. Mocht het niet lukken, dan kun je je baby helpen door een stukje korst of bijvoorbeeld banaan zelf bij je baby aan de zijkant in z´n mond te stoppen, zodat het al op de goede plek ligt. Je zult zien dat je baby het vanzelf leert.

Inspiratie nodig? Shop dan nu het boek Culibaby! Nederlands grootste chefs hebben hun sterren ingezet om schitterende gerechten te bedenken voor ouders die wel eens iets anders willen dan een potje opendraaien. De wonderschone gerechten in dit boek gaan voor de kleintjes echter door de foodprocessor, zodat hen met de paplepel een goede smaak wordt meegegeven. Tevens staan er in het boek handige tips betreffende voeding vóór, tijdens en na de zwangerschap. Nu shoppen >>> Culibaby

Bron: ouders van nu