Kim Kruijff

Fit worden na de bevalling

Van het moment dat je kleintje op je borst ligt tot de eerste verjaardag. Het eerste jaar als moeder is heftig, intens, maar ook ontzettend mooi. Maar hoe wordt je weer fit na de bevalling. In dit blog delen we een aantal handig tips met je.

Bouw je conditie weer op

Rustige cardio zonder high-impact is fijn om mee te starten. Niet alle cardiovormen zijn direct geschikt: zwemmen kun je doen wanneer je geen bloedverlies meer hebt (ivm infectiegevaar), fietsen kun je doen wanneer het weer prettig voelt om op een zadel te zitten (ivm evt littekens) en rennen en springen kun je het eerste half jaar beter mee wachten (om blijvende schade aan je bekkenbodem te voorkomen).

Zorg voor een ritme

Sport elke week, op dezelfde dag, op hetzelfde tijdstip. Maak een afspraak met een (personal) trainer/begeleider en je kan er niet meer onderuit.

Stretch en relax

Ontspanning is net zo belangrijk als inspanning. Er komt veel op je af en je staat 24-7 paraat om voor je kindje te zorgen. Dit kan soms voor spanning zorgen (Groeit mijn baby voldoende? Hoe zit het met dat slaapritme? Doe ik het wel goed?). Daarom is yoga of een andere vorm van ontspanning superfijn. Even tot rust komen en je hoofd leeg maken.

Buikspieren

Met buikspieroefeningen moet je direct na de bevalling wat voorzichtig zijn. De dwarse buikspieren mag je al wel trainen. In de zwangerschap kunnen de grootste buikspieren, de rechte, uit elkaar gaan staan. Na de bevalling voel je dan dat je twee tot vier vingers tussen de spieren kunt plaatsen. Dit gaat vanzelf dicht wanneer de spieren sterker worden. Doe de eerste tijd nog zeker geen zware oefeningen met de buikspieren. Vraag aan je verloskundige welke oefeningen je mag doen om buikspieren te trainen.

Houd een eetdagboek bij

Krijg inzicht in je eetpatroon. Download een app en zie hoeveel calorieën je eet, hoeveelheid (verzadigd) vet, koolhydraten, vezels en zout. Zeer confronterend! Je past je dieet onmiddellijk aan.

Je hebt negen maanden gehad om een kind te maken, neem dan ook zeker negen maanden om hiervan te herstellen. En wees in die negen maanden trots op ieder stapje dat je zet.