Kim Kruijff

Tips voor gezonde snacks

Iedere ouder heeft bij het krijgen van een baby bepaalde verwachtingen. Met name de laatste tijd hoor je ouders praten over ideeën die zij hebben over voeding en hoe zij hun kinderen gezond kunnen laten eten.  Op radio en tv, maar ook op het consultatiebureau, de kinderopvang en social media zie je tips en aanwijzingen om je kinderen gezond op te voeden. Maar hoe breng je dit in praktijk? In dit artikel gaan we hier wat dieper op in. Lees je mee?

Ontbijt

Voor volwassenen is het ontbijt het belangrijkste eetmoment van de dag. De brandstof voor de rest van de dag zeg maar. Hetzelfde geldt voor de kids. De hele dag spelen, leren en ontdekken kost behoorlijk wat energie.

Kijk uit met verborgen suikers

Voor een dreumes en peuter kan je meer variatie aanbrengen en op zoek naar lekkere, gezonde dingen als tussendoortje. Vergeet de dure (ieniemienie) zakjes bij het baby/peuter schap. Kinderkoekjes bevatten vaak verborgen suikers of ingrediënten in zitten die je kind niet nodig heeft. Probeer iedere dag een stuk fruit aan te bieden en probeer ook eens de wat meer exotische seizoenen fruit uit! Zien eten, doet eten.

Zuivel

Leer je kleintje een schaaltje yoghurt te geven. Tot de leeftijd van 1 jaar mogen kinderen maximaal 100 ml naturel yoghurt per dag. Het is beter om geen yoghurt te geven met een smaakje, omdat het de zoetgewenning in de hand werkt. Yoghurt of vla met een smaakje bevatten vaak onnodige suikers. Wel kun je de yoghurt op smaak brengen door er wat stukjes (vers) fruit aan toe te voegen

Gezonde tussendoortjes

Daarnaast heb je kokosballen met dadels, appel-kaneel chips, muesli repen van verschillende noten; je kan het echt allemaal zelf maken en jullie zullen er allebei niet van af kunnen blijven. Maak een keer wat meer en vries het in of verpak het goed in een tupperware bakje.

De soepstengel

Soepstengels zijn lekker en knapperig. Ze bevatten weinig vet en geen suiker. Als je nog erg jonge kinderen hebt, kun je ze beter niet de hele stengel geven, omdat ze deze nog weleens te ver in hun keel stoppen. Houd dat in ieder geval goed in de gaten.
Geef liever geen zoute sticks. Het lijkt misschien veel op de soepstengel, maar in zoute sticks zit erg veel zout.

Havermout

Havermout is hip en een graan die eigenlijk altijd goed is voor je kleintje. Het zit vol met anti-oxidanten, vult goed en is in een handomdraai klaar te maken. Met havermout kun je eindeloos variëren! Banaan-havermout pannenkoekjes als ontbijt voor een luie zaterdagochtend, dadel-banaan-havermout cupcakes met een beetje kokos als topping als tussendoortje of havermout aangelengd met water en een beetje kaneel opgewarmd in een pannetje als toetje. Kortom.. koop een pak havermout en experimenteer er eens op los!

Meer inspiratie nodig om een heerlijke en gezonde maaltijd op tafel te zetten? Bestel hier het boek Culibaby en laat je verrassen.